FK60+ 2013


De schaakclub Steenwijk mag dan een bescheiden onderbondclubje zijn, op één gebied staan wij ons mannetje cq. vrouwtje. Voor het jaarlijks in februari gehouden 60+-kampioenschap van de FSB trekt jaarlijks een flink contingent Steenwijkers naar Leeuwarden. Dit jaar waren dat Dick, Auke en Ingrid. Ook Frans had zich als deelnemer aangemeld, maar in de 1e  ronde hield een griepje hem thuis en omdat hij de 2e ronde ook al verhinderd was liet hij het hele toernooi dit jaar aan zich voorbijgaan. Het is altijd een heel gemoedelijk toernooi met een flink aantal trouwe deelnemers, Omdat de zeven ronden Zwitsers zijn uitgesmeerd over drie of vier weken mist het toernooi de hectiek van een toernooi zoals UNIVE in Hoogeveen (negen ronden op 9 middagen achter elkaar) of een weekendtoernooi (zes ronden van vrijdagavond tot zondagmiddag).   
Tot en met de vijfde ronde ging Auke aan kop, aanvankelijk gedeeld, maar na 5 ronden had hij als enige 4½ uit 5 gescoord. Maar in de 6e ronde trof hij Dick, die wat achterstand opgelopen had doordat ook hij de 1e ronde ronde door de griep geveld was en daarom  een bye genomen had en doordat hij in de 4e ronde met zwart moest opboksen tegen zijn Sneker clubgenoot Douwe van der Meulen, die Dicks favoriete Philidoropening van alle gif wist te ontdoen en na een zet of 20 een stelling bereikt had die zowel voor wit als zwart iedere winstpoging een onmogelijke opgave maakte.
Dick won die partij uit de 6e  ronde na een interessante strijd en stond toen alleen op kop, op een half puntje gevolgd door Auke en 60+-debutant Hette van Popta van Philidor.
De beslissing moest dus komen uit de partij Hette van Popta – Dick Stavast, waarbij Auke alleen nog kans maakte op een –gedeelde – 1e plaats als Dick niet won.
En daar had het aanvankelijk alle schijn van . Weer werd het een Philidor-opening, maar nu ruilde Dick na 1 e4  e5  2 Pf3 d6  3 d4 direct op d4. Hette moest namelijk winnen en in deze variant leveren geforceerde witte winstpogingen nogal eens goed spel op voor zwart.
Maar het liep heel anders.
Op de 10e zet in onderstaande stelling

speelde Dick  de blunder ….d5, wat na 11 Lxb8  Txb8  12 Pxc6  de kwaliteit kost.
Er volgde 12 … Dc7 13 Pxb8 dxe4 14 Df4 waarop Dick besloot er met 14…. Dc5 ?!?! een volle toren tegenaan te gooien, maar dan tenminste in een stelling waarin voor wit ook enige gevaren dreigen, bv langs de diagonaal c1-h6.
Aan het bord ernaast zat Auke de ontwikkelingen ondertussen met stijgend plezier gade te slaan.
Door de eigenaardigheden van het Zwitserse systeem was hij in de laatste ronde gekoppeld aan de op papier zwakste van een serie van liefst 7 achtervolgers met ieder 4 uit 6, Jakob Moraal uit Drachten.
Bij de spelers met 4 uit 6 behoorden bv ook Hein van der Wijk uit Heerenveen, Roelof Hazenberg uit Drachten en Zahid Dzaferspahic uit Leeuwarden, allemaal schakers waar Auke hem behoorlijk voor kneep. Auke begon zich dus al rijk te rekenen, hij stond zeer goed tot gewonnen terwijl Dick duidelijk in de problemen zat. Je zag de bekende taferelen van ramptoeristen die zich aan het bord van Hette en Dick verzamelden en elkaar meetrokken onder het fuisterend bespreken van de meest fantastische varianten, maar voor de spelers zelf gold gewoon het aanraken is zetten en daarbij koos Hette niet steeds de meest belovende voortzetting. Dick had al eens remise aangeboden, maar daar had Hette natuurlijk niets aan.
Ondertussen begonnen de zwarte aanvalsmogelijkheden steeds concreter te worden
en na wits 17e zet Pe2-d4?? stond het zo:
Dick hoefde niet lang te aarzelen :
17 … Pc3+ 18 bxc3 bxc3 en de wit is ondanks een toren en een stuk meer op het bord reddeloos verloren.
Daarmee was het kampioenschap voor Dick met een overtuigende score van 6 uit 7. 

Omdat Auke inmiddels ook gewonnen had waren plaats 1 en 2 in het FK60+ voor Steenwijk.

En Ingrid dan, zullen velen zich afvragen.
Tja, de tegenstand die Ingrid van de Friese 60+-ers ondervond viel in het niet bij de problemen die ze tegenkwam met de klok. Het lukte haar tijdens dit toernooi niet te wennen aan het nieuwe speeltempo van 1uur en 45 minuten + 15 seconden extra per zet.
Zo gingen er verscheidene veelbelovende stellingen verloren of verzandden in remise.